Panellets

Tots sabem que les festes americanes cada vegada agafen més força a la nostra societat. Ningú negarà que disfressar-se i sortir pel carrer pot resultar divertit, però tampoc hem de deixar de banda les nostres tradicions.

Avui us deixo la recepta tradicional de panellets, com veureu en el massapà només hi va ametlla en pols, sucre llustre i clares d’ou però, si voleu es pot posar menys ametlla i substituir-ho per patata o moniato.

INGREDIENTS PER FER EL MASSAPÀ:

  • 1 Kg ametlla en pols.
  • 900 gr de sucre llustre.
  • 250 gr de clares d’ou (guardarem els rovells a la nevera per més endavant).

Un cop tinguem la massa feta, es recomanable deixar que la mescla reposi 24h a la nevera. Un cop ja ha reposat, la dividim en 7 parts de 300 grams cada una per poder fer diferents varietats de panellets a triar entre les que us proposo a continuació.

Tots ens em trobat alguna vegada o em sentit dir el que pot arribar a costar que els pinyons s’enganxin bé al panellet, es per això que abans que res hem de tenir preparada la següent mescla:

  • 4 rovells (uns 80 gr).
  • 100 gr d’almívar (50 gr de sucre + 50 gr d’aigua).

Per fer l’almívar cal posar l’aigua al foc juntament amb el sucre i remenar fins que es desfacin tots els grans. Recomano fer aquest pas juntament amb el massapà ja que l’almívar s’ha de deixar refredar. Quan anem a fer els panellets caldrà que barregem l’almívar amb els rovells.

Abans de començar posarem paper a les safates de forn per anar-hi col·locant els panellets a mida que els anem fent.

PINYÓ:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • Una pell de llimona rallada.
  • q/s de pinyons (per arrebossar).
  • Rovell d’ou (per pintar).
  • Barreja d’almívar + rovell.

Preparació:

  1. Barrejarem el massapà amb la ratlladura de llimona fins que aquesta quedi ben integrada.
  2. Farem boletes amb el massapà.
  3. Posem els pinyons en un bol i hi afegim una mica de la barreja d’almívar i rovell (suficient per humitejar-los).
  4. Arrebossem les boles de massapà amb els pinyons.
  5. Els anem col·locant sobre la safata de forn.
  6. Abans de coure’ls els pintem amb rovell d’ou.

GRANET D’AMETLLA:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • Una pell de llimona rallada.
  • q/s de granet d’ametlla (per arrebossar).
  • Rovell d’ou (per pintar).
  • Barreja d’almívar + rovell.

Preparació:

  1. Barrejarem el massapà amb la ratlladura de llimona fins que aquesta quedi ben integrada.
  2. Farem “croquetetes” amb el massapà.
  3. Posem les ametlles en un bol i hi afegim una mica de la barreja d’almívar i rovell (suficient per humitejar-les).
  4. Arrebossem les boles de massapà amb les ametlles.
  5. Els anem col·locant sobre la safata de forn.
  6. Abans de coure’ls els pintem amb rovell d’ou.

COCO:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • 100 gr de coco.

Preparació:

  1. Barregem el massapà amb el coco.
  2. Fem petites porcions amb forma de muntanyeta.
  3. Els col·loquem a la safata de forn.
  4. Pintem la punta amb una mica de rovell d’ou abans de coure’ls.

CODONYAT:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • q/s codonyat.
  • q/s sucre.

Preparació:

  1. Posarem sucre sobre la taula que ens servirà per donar forma al massapà.
  2. Estirem el massapà de manera que puguem enrotllar la tira de codonyat fent que aquest quedi al centre.
  3. Quan ja tinguem l’enrotllat, l’arrebossem amb sucre i el tallarem en porcions de dit perquè ens surtin els panellets.
  4. Els anem col·locant a la safata de forn.

CIRERA:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • q/s de cireretes confitades.
  • Rovell d’ou (per pintar).

Preparació:

  1. Partim les cireretes per la meitat.
  2. Fem boletes amb el massapà.
  3. Col·locarem mitja cirereta sobre de cada bola.
  4. Ho posarem a la safata de forn i els pintem amb rovell d’ou.

AMETLLA:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • q/s de ametlla.
  • Rovell d’ou (per pintar).

Preparació:

  1. Fem boletes amb el massapà.
  2. Col·locarem l’ametlla sobre de cada boleta.
  3. Ho posarem a la safata de forn.
  4. Pintem amb rovell d’ou abans de posar al forn.

VAINILLA:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • Dues baines de vainilla.
  • q/s de sucre.

Preparació:

  1. Obrim les baines de vainilla i en traiem l’interior.
  2. Barregem el massapà amb l’interior de la baina de vainilla.
  3. Fem “croquetes” i les arrebossem amb sucre.
  4. Posem els panellets a la safata de forn.

XOCOLATA:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • 100 gr de xocolata en pols.
  • Xocolata en pols i sucre llustre per arrebossar.

Preparació:

  1. Barregem el massapà amb la xocolata.
  2. En fem boletes i ho arrebossem amb una barreja de sucre llustre i xocolata en pols al gust.
  3. Ho col·loquem sobre la safata de forn.

CAFÈ:

Ingredients:

  • 300 gr de massapà.
  • 35 gr de cafè.

Preparació:

  1. Integrem el cafè en el massapà.
  2. Farem forma de croqueta i per tal que s’assembli a un gra de cafè amb una cullera els farem una ratlla vertical.
  3. Ho col·loquem a la plata de forn.

Abans de tenir la primera safata plena cal preescalfar el forn a 230ºC.

Un cop ja el tenim a la temperatura desitjada courem els panellets uns 8 minuts (segons forn).

*IMPORTANT*

Quan traiem els panellets del forn cal deixar que es refredin ja que en el moment que surten encara estan tous degut a l’escalfor.

  • q/s: quantitat suficient.

Espero que us hagi aradat.

-DN-