Bunyols de l’Empordà

Comencem el Racó de la Núria amb una recepta ben dolça. Ja que estem en temps de quaresma què millor que iniciar la trajectòria amb la recepta d’uns bunyols. En aquest cas de l’Empordà que són els que hem feia l’avia quan era petita, ja veureu que us en llepareu els dits. Cal dir que si anem a l’Empordà d’aquest dolç en diuen Brunyols en lloc de Bunyols, segons la historia, un brunyol es un bunyol “mal fet” ja que no tots tenen la mateixa mida ni són del tot rodons. La tradició es menjar-los el Dijous sant.

Per realitzar la recepta ens caldran els següents ingredients:

INGREDIENTS “MASSA MARE”:

 • 20 g de Llevat premsat (de Forner)
 • ½ dl de Llet
 • 100 g Farina

INGREDIENTS:

 • 250 g de Farina
 • 50 g de Mantega
 • 60 g de Sucre
 • 1 ratlladura de pell de Llimona
 • 3 Ous
 • 1 pols de Sal
 • 5 g de Matafaluga o anís mòlt

INGREDIENTS PER FREGIR I ACABAR:

 • Oli de gira-sol o d’oliva suau
 • Anís Calisay/ Ratafia o licor de la zona
 • Sucre

ELABORACIÓ:

Per elaborar la massa mare barrejarem el llevat, la farina i la llet. Podríem substituir la llet per aigua en cas que no disposéssim de llet. Formarem una bola i la deixarem fermentar durant uns 30 minuts. Es important tapar-la amb un drap net per tal de que no faci crosta. El millor seria que reposés en un lloc humit i amb una temperatura superior als 20ºC.

Mentrestant estem fermentant la massa mare anirem pesant la resta d’ingredients. Abans de crear la massa prepararem el clima adequat perquè pugui llevar bé. Posarem un cassó amb aigua a bullir al foc, quan bulli l’introduirem al forn per crear un microclima. És important que bulli bé. A partir d’aquí podem utilitzar una amassadora o realitzar la barreja a mà. En cas que utilitzeu una amassadora el procés es el mateix però es molt important que no tingueu més de 3 minuts la massa amassant.

Pels que encara no teniu aquestes tecnologies seguirem els passos següents

1. Amb la farina farem un volcà a la taula o dins una font gran.

2. En el centre del volcà hi posarem els ous la sal el sucre, la mantega estovada, la pell rallada de llimona i la matafaluga. En un inici ho remenarem amb una forquilla i hi afegirem la massa mare ja fermentada.

3. Ho treballarem amb les mans fins que tinguem una massa uniforme. Aquesta massa la taparem i la deixarem reposar una estona dins el microclima que hem creat al forn.

4. Mentrestant la massa fermenta jo sempre aprofito per preparar varies plates de forn amb paper de forn i recollir i netejar totes les coses de la cuina que ja no utilitzarem.

5. Quan ja ho tinguem llest traurem la massa del forn i formarem boles de 10 grams aproximadament que anirem deixant a les plaques que hem preparat.

6. Ara que ja tenim les plaques plenes de boles pintarem cada una d’elles amb oli per tal de que no facin crosta i les posarem al microclima creat al forn. En cas que calgui podem tornar a bullir el cassó d’aigua per mantenir la temperatura i humitat desitjada.

7. Quan les boles hagin doblat el volum (aproximadament al cap d’una hora) podem procedir a fregir els bunyols.

8. Escalfem l’oli de la fregidora o en un recipient fons, quan estigui calent ens untarem el dit índex i e polze amb oli i anirem agafat les boles i deixant-les al oli creant un forat al mig amb els dos dits.

9. En treure’ls els posarem en una plat amb paper de cuina per tal de que absorbeixi l’accés d’oli.

10. Amb l’anís i el Calisay farem una barreja a gust de cada un en un plat fondo o bol. Passarem els bunyols per la barreja, es important no deixar-los dins, únicament sucar-los i treure’ls.

Per acabar els arrebossarem amb sucre. Cal esperar que estiguin freds per poder-nos-els menjar ja que calents no trobarem el gust.

Aquí en teniu el resultat:

Espero que us hagin agradat. A la propera entrada seguirem amb la tradicional Crema Catalana.